Laatste update: 4-5-2025 15:19 uur
In deze periode werk je met boek 4 (op de voorkant een meisje in een gele jas)
B (bkthv2p1b) lekker eten
In deze periode draait het om eten en drinken. Je maakt de volgende opdracht:
1 Kies een klasgenoot waarmee je goed kan samenwerken, deze opdracht maak je namelijk samen.
2 kies een van de gerechten A, B of C die hieronder vermeld staan.
3 je maakt samen dit gerecht in de keuken van PRO, HBR of Zorg en Welzijn
4 je maakt van dat gerecht een foto
5 Je maakt in Word een document met de foto, de naam van het gerecht plus een overzicht van alle ingrediënten (dit doe je in het Duits!)
6 Dit document lever je samen in voor een cijfer
Je kan uit deze gerechten kiezen:
Ingrediënten (voor 2 personen):
Bratwürste of Bockwürste
1 el olie
1 kleine ui, fijngesneden
200 ml tomatenketchup
1 tl kerriepoeder (+ extra om te bestrooien)
1 el tomatenpuree
1 tl paprikapoeder
1 tl suiker
1 el azijn of een scheutje balsamico
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Saus maken:
Verhit wat olie in een pan en fruit de ui glazig. Voeg tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg ketchup, kerriepoeder, paprikapoeder, suiker en azijn toe. Laat de saus 5–10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
Worst bereiden:
Bak of gril de worsten tot ze gaar en goudbruin zijn. Snijd ze in plakjes.
Serveren:
Giet de warme saus over de gesneden worst en bestrooi met wat extra kerriepoeder. Serveer met frietjes of een broodje.
B Kartoffelsalat
Ingrediënten (voor 4 personen):
1 kg vastkokende aardappelen
4 el mayonaise
100 ml bouillon (groente of kip)
1 kleine ui, fijngesnipperd
2 el augurkenvocht (optioneel)
3–4 augurkjes, in blokjes
1 el mosterd
Zout en peper
Bieslook of peterselie (fijngehakt, ter garnering)
Bereidingswijze:
Aardappels koken:
Kook de aardappelen in de schil tot ze gaar zijn. Laat iets afkoelen, pel ze en snijd in schijfjes of blokjes.
Saus maken:
Meng mayonaise, mosterd, bouillon, augurkenvocht, zout en peper tot een dressing. Voeg de ui en augurkjes toe.
Salade samenstellen:
Meng de warme aardappels voorzichtig met de saus. Laat minstens 1 uur trekken in de koelkast.
Serveren:
Bestrooi met bieslook of peterselie. Lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld worst of schnitzel.
C Spätzle (basisrecept)
Ingrediënten (voor 4 personen):
400 g bloem
4 eieren
150 ml water of melk
1 tl zout
Eventueel: nootmuskaat (een snufje)
Boter om te bakken
Bereidingswijze:
Deeg maken:
Meng bloem, zout (en nootmuskaat), voeg eieren en water/melk toe. Klop tot een dik, elastisch deeg (mag wat plakkerig zijn).
Spätzle vormen:
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Gebruik een Spätzlezeef of rasp om het deeg in sliertjes in het kokende water te duwen.
Alternatief: schraap met een lepel of plankje kleine stukjes deeg in het water.
Koken:
Kook tot de Spätzle boven komen drijven (1–2 minuten). Schep ze eruit met een schuimspaan en laat uitlekken.
Afwerking:
Je kunt de Spätzle zo serveren, of kort bakken in boter voor extra smaak. Heerlijk met kaas (Käsespätzle), jus of bij vleesgerechten.
Deze toets telt 2 x mee
Na deze periode:
heb je geleerd hoe je een (Duits) woordenboek gebruikt
kan je een eenvoudige tekst lezen
heb je een echte Duitse film gezien (Lola Rennt)
weet je de belangrijkste dingen over de Tweede Wereldoorlog (themaweek deze periode)
Ken je de propagandafilm 'Triumph des Willens'
weet je iets over welke straf de mensen kregen die Hitler hadden geholpen
kan je tot 1000 tellen
Ken je veel nieuwe woordjes
Hier een overzicht van de toetsen deze periode
B (kt2p4b) filmopdracht Lola rennt
C (kt2p4c) Mondeling - in een apotheek
D Wat moet ik leren en doen voor de groepsopdracht? (doen we niet in deze periode)