E Veel gestelde vragen
1 Waarom leren we Duits?
De vraag ‘waarom moeten we eigenlijk Duits leren?’ wordt heel erg vaag gesteld. Vandaag deze uitleg. Ik heb er een top vijf van gemaakt, in willekeurige volgorde. Voor je deze vraag in de les stelt, kijk eens naar de volgende redenen:
1 Voor je vervolgopleiding
Veel leerlingen gaat na de middelbare school naar het MBO, waarbij een aantal opleidingen Duits een verplicht vak is. Denk aan opleidingen in de verkoop/horeca/toerisme/techniek/defensie.
2 Handig om je verstaanbaar te maken op vakantie
Je gaat vast wel eens op vakantie in Duitsland, je familie daar bezoeken of gewoon een dagje winkelen. Dan is het handig om de taal te spreken. Natuurlijk kan jij prima Engels, maar wie zegt dat de andere persoon dat ook spreekt?
3 Als je ooit gaat werken in Duitsland
Wie weet ga je ooit werken in Duitsland. De kans dat je wordt aangenomen bij een bedrijf is een stuk groter als je laat zien dat je de taal spreekt.
4 Films, series en muziek begrijpen
Er worden enorm veel bekende films, series en muziek gemaakt in Duitsland. Hoe leuk is het om te begrijpen wat er wordt gezegd?
5 Die ene leuke jongen of dat ene leuke meisje
Geloof het of niet, maar wie weet tref je wel de persoon van je dromen tijdens een vakantie. Wil je dan steeds translate gebruiken of een echt gesprek voeren?
2 Wat neem ik altijd mee naar de lessen Duits?
Om de stof goed te kunnen begrijpen, heb je een aantal belangrijke dingen die altijd meeneemt naar de les.
1 Je boek
Hier maken we oefeningen in. Zonder boek kan je niet aan het werk en moet je dingen inhalen
Een lijntjesschrift
Tijdens de lessen Duits moet je veel zelf aantekeningen en oefeningen maken, dat doe je natuurlijk in een goed lijntjesschrift speciaal voor Duits.
Een pen
Spreekt voor zich….zonder pen kan je niks.
Een laptop
Bij sommige opdrachten werk je op de computer, zorg dat je die bij je hebt. Vergeet daarbij ook niet je stroomkabel, oortjes/koptelefoon en evt een muis
3 Wat zijn de belangrijkste regels die gelden tijdens de lessen?
1 Je hebt altijd je spullen bij je. Vergeet je die te vaak, dan wordt dat genoteerd en krijg je extra werk
2 We praten niet door elkaar. Als ik of een leerling iets vraagt of vertelt, ben je even stil. Heb je een vraag, dan steek je je vinger op.
3 We praten zoveel mogelijk Duits. Een aantal zinnen leer je uit je hoofd , zoals of je naar de wc mag.
4 Telefoons zijn niet welkom in de les, behalve bij oefeningen zoals WRTS of Kahoot. Je stopt je telefoon in de telefoontas, zodra je de les binnenkomt.
4 Wat moet ik doen als ik een toets heb gemist?
Als je een toets mist, moet je die natuurlijk inhalen. De inhaalregels bij Duits zijn als volgt:
Als je afwezig bent door bijvoorbeeld ziekte, dan ligt de toets in het OLC klaar. Je hebt dan twee weken om deze toets in te halen op een moment dat het jou uitkomt. Uiteraard alleen als er iemand is om toezicht te houden. Tot die tijd zal er in magister staan dat je de toets moet inhalen. Als je de toets hebt gemaakt (nogmaals, alleen als er iemand is om toezicht te houden), dan lever je die weer bij mij in.
Als je binnen twee weken de toets nog niet hebt gemaakt, noteer ik het cijfer 1 in Magister. Deze blijft dan staan tot je deze alsnog in hebt gehaald.
Uiteraard gelden er bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld bij langdurige ziekte of iets wat er bij jou thuis is gebeurd. In dat geval overleg ik met je mentor.
5 Wat zijn de gevolgen als ik er word uitgestuurd tijdens de les?
Mocht je je tijdens de les niet kunnen gedragen, dan moet je naar het OLC. Je krijgt dan een opdracht mee. Na de les kom je je melden en laat je je werk zien. Gebeurt dit te vaak, dan wordt er overlegd met je mentor en misschien ook met je ouders. Ik hoop natuurlijk dat dit nooit nodig zal zijn.
6 Wat moet ik doen als ik mijn spullen niet bij me heb?
Zonder pen, schrift of boek kan je niet werken. Vergeet je die te vaak, dan krijg je een vervangende opdracht die je in het OLC maakt. Gebeurt dat te vaak, dan overleggen we met je mentor. Uiteraard zal dit bij jou nooit gebeuren😊
7 Wat is een inzetcijfer?
Naast cijfers voor toetsen, krijg je aan het einde van elke periode ook een beoordeling voor je inzet. Dit kan een O (onvoldoende), V (voldoende) of G (Goed) zijn.
In elke periode krijg je een opdracht die niet voor een cijfer, maar wel voor je inzet is.
8 Wanneer zijn de toetsen?
Voor periode 1 zijn de toetsen op de volgende data:
Toets 1: SO schrijfvaardigheid uitnodiging verjaardag
toets 2: SO signaalwoorden/voegwoorden
Toets 3: PTA periode 1: praktische opdracht:folder